Opdatering 6. juli 2014:
Pga. facebook-diskussion om, hvorvidt svømning i Karlstrup Kalkgrav kræver tilladelse, har Martin Egholm været i dialog med Naturstyrelsen. Han har fået følgende svar fra skovrider Kim Søderlund, Naturstyrelsen:
“Som borger har du lov til at bade i Karlstrup Kalkgrav iht Naturbeskyttelsesloven. Søen har i øvrigt ikke status som badesø, og vi anbefaler ikke, at der bades; men badning er ikke ulovlig.
Organiserede aktiviteter som f.eks. at en idrætsklub vil svømmetræne kræver en tilladelse. Vi har givet Karlslunde Triathlon tilladelse til at svømmetræne i nogen perioder og bestemte dage/tidspunkter. Om andre klubber også kan få en tilladelse, har vi ikke taget stilling til. Men det er Naturstyrelsens mål, at Kalkgraven skal være et stille naturområde, hvor lystfiskerne også har gode vilkår for deres interesse. Det betyder at styrelsen vil være tilbageholdende med at give mange tilladelser til træning, løb osv.”
Derfor: Svømmer du i Karlstrup Kalkgrav, så husk, at du er gæst. Svøm kun i små grupper, ryd op efter dig og hold dig fra den nordøstlige ende af kalkgraven.
Mere information på Naturstyrelsens hjemmeside: Karlstrup Kalkgrav, Naturstyrelsen
–
Man skal vide, hvad man leder efter, for at finde Karlstrup Kalkgrav, for den gemmer sig godt. Man går og man går, og pludselig er den der, langt nede. Helt utrolig turkis, i hvert fald i solskin. Kalkgraven og parkeringspladsen ligger et par hundrede meter fra Køgebugtmotorvejen (afkørsel 30, Solrød), så i bil er det ikke svært at finde.
I Karlstrup Kalkgrav er vandet rent. Så rent, at man i godt vejr kan se bunden, selvom der er 14 meter ned til den. Vandet er faktisk drikkevands-rent, men indeholder for meget nikkel til at kunne bruges som drikkevand. Renheden har at gøre med, at der trækker grundvand op fra sprækker i kalkbunden. Hvis der ikke blev pumpet 600.000 kubikmeter vand ud i Køge bugt hvert år, ville vandstanden stige med 5-8 meter.
Man kan ikke se kalkgraven fra parkeringspladsen, men den er der! De par hundrede meter, der er at gå fra parkeringspladsen, er lige lovlig langt for bare tæer (av!), så selvom du klæder om ved bilen, så hav sko på ned til vandet. Tag stien mod venstre og følg den mod vest, til du møder en trappe. Ned ad trappen og til venstre, så dukker en lille bro ud over vandet op. Om det er en badebro eller en fiske-bro eller begge dele, ved jeg ikke, men den er fin at have sine ting liggende på, mens man svømmer.
De eneste gæster i vandet er fugle, fisk og svømmere, så der er meget stille og fredeligt. Hvad put-and-take-fiskene overlever på, forstår jeg ikke, men det er glade fiskere med flotte regnbueørreder i poserne, man møder på stierne.
Tilføjet 26. juli 2014: Vær forberedt på, at når du går ud i kalkgraven bliver vandet meget hurtigt dybt. Selvom overfladevandet kan føles lunt, kan vandet længere nede være meget koldt.
Karlstrup Kalkgrav må være det oplagte sted at debutere en svøm-ud-i-det-fri-karriere. Bunden er fast og hård, ikke noget med at synke ned i en blød søbund, og der er ingen gopler at være bange for. Størrelsen får kalkgraven til at virke overskuelig og ufarlig, selvom den er dyb. Der er ca. 250 meter fra broen til kysten på den anden side, lidt længere, hvis man svømmer på tværs.
Karlstrup Kalkgrav er nok ikke det mest oplagte sted at vælge, hvis du vil på langtur, men den er perfekt til dig, der søger et overskueligt og fredeligt sted at svømme. Husk dog, som altid, at svømning i det fri aldrig er risikofrit, så selvfølgelig skal du heller ikke svømme alene her, svøm altid efter både baderåd og SvømUd-råd