Update 21.03.2019: Forskergruppen på Københavns Universitet er i gang med en ny undersøgelse om hvordan vi bruger de danske kyster.
Deltag i undersøgelsen her: Undersøgelse af kyst-friluftsfaciliteter
—-
Update 22.09.2018: Undersøgelsen er for længst slut.
Den afsluttende rapport kan læses her: Blåt friluftsliv i Danmark
—–
Hvem bruger egentlig alt det vand, der er i og omkring Danmark? Og hvad bruger vi det til?
Det vil en række forskere ved Sektionen for Landskabsarkitektur og Planlægning ved Københavns Universitet gerne vide mere om, så under Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning er et undersøgende projekt i gang. Ikke kun, fordi det er interessant at vide, også fordi EU pålægger alle medlemslande at indføre Maritim Fysisk Planlægning for at undgå intensiv og ukoordineret (mis)brug af europæiske hav- og kystområder.
Forskerne har siden november 2014 inviteret alle til at registrere adfærd i/ved/på vand på www. Havfriluftsliv.dk. Her beder de os, der færdes i og omkring danske vand- og kystområder fortælle, hvor og hvornår vi er der og hvad vi laver derude.
I en pressemeddelelse 10. november 2014 forklarer projektleder Berit Kaae: Det er vigtigt at få alle friluftslivsaktiviteter både under, i, på og over havoverfladen med, så alle får mulighed for at udpege deres interesseområder og få dem med i kortlægningen. Det er brugerne, der ved, hvilke områder de benytter til forskellige aktiviteter. Uden en kortlægning, kan friluftslivet ikke indgå som en del af havplanlægningen. Så det er klart i brugernes interesse at bidrage til kortlægningen.
I november 2014 lovede jeg projektleder Berit Kaae at opfordre mit svømmenetværk til at registrere svømmeture. Men det var vinter og der var ikke mange udendørs svømmeture at registrere, men NU skal det være og Berit har netop skrevet, at der meget gerne må komme mange flere registreringer fra havsvømmere. Og der er jo heldigvis masser af os, der svømmer derude, der gerne ser, at svømning indgår i fremtidens maritime planlægning i Danmark.
Så til alle jer, der svømmer i naturen i og omkring Danmark: Brug et par minutter på at registrere svømmeture på Havfriluftslivs-projektets hjemmeside Det er en lille smule omstændeligt, men prøv alligevel – jo flere svømmeture, der registreres, jo bedre. Alle registreringer tæller og der må gerne være mange ens, det fortæller jo bare, at der bliver svømmet meget i et område.
Registrer svømmeture
Klik her: Deltag i kortlægningen og du er i gang.
Hver enkelt registrering starter med angivelse af køn, alder og postnummer. Derefter vælger brugeren selv at dele meget eller lidt information for de aktiviteter, der registreres.
En aktivitet kan registreres på (mindst) tre måder:
Den simple:
Marker det sted/punkt, aktiviteten er udgået fra. Vælg aktivitet Badning, svømning, soppe og uddyb aktiviteten med Havsvømning, længere distancer (triatlon o. lign). Klik derefter videre til afslutning eller tilføj de detaljer, der spørges til (længde, hvor mange gange om året det foregår mv.)
Den sports-nørdede:
Marker det sted/det punkt, aktiviteten er udgået fra. Vælg aktivitet, Badning, svømning, soppe og uddyb aktiviteten med Havsvømning, længere distancer (triatlon o. lign) og opload en GPX-fil med en svømmerute (kan fx. laves med sportsur med GPS-ruteopmåling).
Den snorlige:
Tegn en cirka-rute med linje-værktøjet
Jeg savner en bekræftelse af, hvornår en aktivitet er registreret, men når man har klikket nogle bokse igennem og klikket på “Færdig” nederst til højre, må det være registreret. Ellers er den eneste måde at blive helt færdig på at indtaste mail-adresse for at få mail, når resultaterne er endelig opgjort, eller klikke på Resultater for at se, hvad der registreret (det tager lidt tid at loade nuværende resultater).
Selvom det er lidt omstændeligt: Registrer så mange af dine svømmeture, du orker, og vær med til at gøre svømning i naturen synlig for dem, der planlægger fremtiden for de danske vand/kyst-områder.
Mere om projektet:
– www. Havfriluftsliv.dk
– Deltag i kortlægningen