Søndersø i Værløse gemmer sig lidt, så man skal vide, søen er der, for at finde den. Jeg opdagede Søndersø i maj 2012 og var solgt, så selvom det let tager en halv time at køre derud, svømmer jeg tit i Søndersø i sø-højsæsonen (april-juni).
Furesø Kommune skriver, at der er badesteder ved Gyvel/Hybenvej på søens nordside, men det er lidt svært at finde nedgangen midt i det ellers idylliske villakvarter. Det er meget lettere at gå i fra Ballerupvej på østsiden af søen, hvor der er en fin parkeringsplads med skilt til Søndersø. Man går ned ad den smukke lille sti og så ligger den pludselig der, Søndersø. For enden af stien.
Sigtbarheden i søvand er sjældent imponerende og søvand både lugter og smager lidt af skovbund. Vandet i Søndersø har dog altid været et par klasser over alle de andre søer, jeg har svømmet i, så jeg troede alt søvand VAR sådan. Men: Da Ann og jeg stod med fødderne i Søndersø i starten af maj 2015 troede vi knapt vores egne øjne: Vandet var klart, næsten som havvand. Vi kunne se bunden på hele svømmeturen og Ann rapporterede bagefter om ferskvandsmuslinger!
Søndersø plumrer formentlig lidt til i løbet af sommeren, men på et skilt ved nedgangen fra Ballerupvej står der, at der i sommeren 2014 er trukket vod for at rense søen. Så mon ikke det klare vand er kommet for blive og det er ikke kun fordi det er forår, vandet er så klart?
Røde flag betyder, at der trækkes vod, og så må man ikke svømme i søen. Så vidt jeg forstår, blev der trukket vod i sommeren 2014, men bliver det ikke i 2015. Det er faktisk også svært at forestille sig vandet kan blive klarere end nu.
Billedet herunder er land- og søgangs-stedet for enden af stien fra parkeringspladsen. Til venstre på billedet kan man ane skiltet med “Bestemmelser for Benyttelse af Søndersø”. Der står, at Søndersø er delt op i en stillezone og en aktivitetszone. Zonerne er tegnet ind på et kort og er markeret med nogle bøjer ude i søen. Svømning er kun tilladt i aktivitetszonen i den nordøstlige del af søen.
Den sydvestlige del af søen, dvs. det område, der grænser op til det, der engang var flyvestation Værløse, er stillezone forbeholdt fugle. Det vidste jeg desværre ikke i foråret 2013, så vi var en håndfuld, der svømmede søen rundt langs kysten. I stillezonen smagte vandet pænt meget af fugle-l… og der var rigtig mange store fugle, så jeg kan kun anbefale at overholde reglen om svømning forbudt i stillezonen!
Går man i vandet fra stien fra P-pladsen på Ballerupvej og svømmer mod nord-vest, dvs. med kysten på højre hånd, er der, lidt afhængigt af hvor kystnært og zigzagget man svømmer, 1.6-1.7 km til den anden ende af aktivitetszonen.
I maj er vandet køligt, men midt på dagen, i stille vejr og solskin, kan søvand føles væsentligt lunere end havet. Sokker er rare at have på i Søndersø, både fordi søbunden er lidt blød og stikkende at gå ud i, og fordi vandet lidt dybere kan være væsentligt koldere end overfladevandet.
Der er masser af siv og åkander og fisk og hvadvedjeg i Søndersø. Svøm en bue udenom siv-øerne, for knækkede siv og siv lige under overfladen kan ret let rive hul i en våddragt.
Fordi Søndersø engang var et vandreservoir og måske er det lidt endnu, er eneste tilladte trafik på søen en håndfuld hvide joller, der mest gemmer sig i en lillebitte havn på nordsiden af søen, men i ny og næ tuller stille rundt på søen. Udover at være en usædvanlig fin bade-og-svømme-sø, kan man gå den dejligste 5 kilometer-tur rundt om søen.
HUSK at en sø-bred kan se meget ensartet ud fra vandsiden, så: Kig jer tilbage efter et par minutters svømning og studer landgangsområdet fra søsiden, så I er sikre på, I kan finde hjem igen. Er I svømmet ud mod nord-vest fra stien ved Ballerupvej, kan I på hjemturen navigere efter det hvide, lidt høje hus, der gemmer sig mellem træerne for at finde landgangsstedet lidt til højre for huset. Jeg plejer at efterlade mine pink clogs på søsiden og lidt oppe på den træstub, der er tæt ved søen, for i godt vejr kan de ses på temmelig lang afstand.
Tilføjet 14. juli 2015:
Om sommeren er der meget grønt over det hele, så det hvide hus og træstubben er næsten umulige at se fra søsiden. Kommer du svømmende fra vest, så brug det lille gule hus syd for parkeringspladsen og den lille siv-ø ud for til at finde adgangsstedet ved Ballerupvej. Videoen herover viser klip fra en ganske vidunderlig svømmetur i Søndersø den 14. juli 2015. Janne og jeg taler faktisk sammen, så skru op imellem svømme-klippene, hvis du vil høre, hvad vi siger. En mere rutineret film-klipper ville nok have nedtonet vandlydene, men jeg er altså en film-klippe-amatør.
På Ballerupvej ud for parkeringspladsen må man køre 70 km i timen. Klæd derfor lidt diskret om, gerne bag ved bilerne, så bilisterne ikke af ren og skær overraskelse glemmer at kigge på vejen.
Bemærk, at arrangementer med mere end 20 deltagere i/ved Søndersø kræver ansøgning til Furesø Kommune senest 1. november året før. Det er altså ikke nogen god ide spontant at invitere hele tri-klubben til fællestræning i Søndersø.
Mere om Søndersø:
Furesø Kommune: Badesteder ved Farum sø og Søndersø
Danmarks fugle og natur.dk: Søndersø
Svømmemakker-mødested på p-pladsen på Ballerupvej på google-maps
PS: Søndersø er et lidt vidt begreb i Danmark, for Søndersø er både en by, et sogn og engang en kommune på Fyn, samt en sø i Maribo, Viborg, Værløse og måske flere steder. For mig ligger Søndersø i Værløse, og fordi Halfdan Rasmussen er fra København, tror jeg på, det er ved “min” Søndersø, frøken Tø tog mod til sig og kyssede snemand Frost, så han smeltede til vand.
1 kommentar