Svøm ud: Vedbæk

Der er meget, meget dejligt ved Vedbækstrandene. Især på den nyrenoverede Vedbæk Nordstrand, nord for nyrenoverede Vedbæk Havn.

Vandet i Vedbæk er skønt og den smukke udsigt til Øresund, Hven, Sverige, kajakker, robåde, lystbåde, SUP’er, børn, der fisker efter krabber, lystbådenes master i havnen, glade bade/svømmegæster og ind- og udsejlinger til og fra havnen gør det nemt at blive hængende … bare fordi der er så dejligt.

Svømme-brunch

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har spist svømme-brunch i Vedbæk med min søster Bodil. Der er nemlig så skønt i Vedbæk, at vores hyggelige svømme-brunch-tradition meget ofte foregår længere nord på end vi begge to bor.

Vi svømmer mellem betonbroen og midterbroen. I badetøj. Da vores svømme-brunch-sæson går fra start maj til slut september kan vandet indimellem godt være ret koldt. Efter svømning får vi heldigvis altid varmen igen – og får også altid klaret verdenssituationen over medbragt brunch (som altid er bedst, når Bodil har den med).

Før renoveringen foregik hyggedelen af vores Vedbæk-svømme-brunches på bænken ved skuret med de blå døre. Skuret forsvandt under renoveringen, så billedet her er jo nærmest historisk.

Billedet af de blå døre er taget af min søster Mary en julidag i 2017, da hun med familie og københavnske og amerikanske venner lagde vejen forbi. Selvom det langt fra var første gang, amerikanerne var i Danmark, var de overraskede, ja nærmest overrumplede, over at fra badebroen på billedet herunder gik folk i vandet HELT uden tøj.

Efter havne- og strandrenoveringen er svømme-brunch flyttet til betonbroen ved den nordlige høfde. Ved høj vandstand kræver det enten en kravletur over store sten eller en gåtur gennem vandet at komme derud, men i blæst og slud vil svømmerne ud.

Svømning fra Vedbæk

På betonbroen kan man være heldig at møde lokale svømmere, der går i for at svømme mod nord: Lækkert vand og udsigt til store, smukke Vedbæk-villaer. What’s not to like? Vedbæk-svømmere kan man komme i kontakt med i Facebookgruppen VOW – Vedbæk Open Water.

Er man til længere svømmeture, er betonbroen i den nordlige ende af Vedbæk Nordstrand et godt start- og målsted til og/eller fra Rungsted (ca 7 km frem og tilbage), Nivå (ca. 10 km hver vej), Sletten (ca 12 km hver vej), Espergærde (ca 16 km hver vej) og Helsingør (godt 20 km hver vej).

Vedbæk Sydstrand er mere åben, vandet er lavere og på bunden kan man møde “historiske skærve-spor” fra havnerenoveringen. Vil man svømme syd på, går man i vandet her.

Fra Vedbæk Sydstrand er der knap 5 km frem og tilbage til Skodsborg, knap 7 km til Taarbæk nord (og 7 km hjem igen!) og ca 10 km til Skovshoved nord.

Vil I på langtur, så husk på forhånd at orientere jer om vind, strøm og vejr og tag stilling til om (og i så fald hvordan) I vil svømme forbi havnemundinger på vejen. Husk at svømme indenom vandskibanerne i Nivå og Skovshoved (om der er flere vandskibaner ved jeg ikke).

Der er ca. 9 km fra Vedbæk til Hven. Det er svært ikke at få lyst til at svømme derud, men: Sejlrenden går vest om Hven så mellem Vedbæk og Hven er farvandet både befærdet og strømfyldt. Det er både dumt og farligt at gøre et svømmeforsøg uden følgebåd med skipper, der har styr på vandtrafik og strømforhold.

Bonus-oplysning: Friske fisk!

Er man heldig (eller forudseende), kan man købe friskfangede fisk fra en kutter i Vedbæk havn. Kutternes ankomst-tidspunkter og fangst kan man følge på HavfriskFisk.dk.

TAK til Bodil, Mary og Jan for skønne billeder fra det skønneste sted.

God svømning i Vedbæk!

Tak for i år!

Min sæson 2019 har budt på masser af sol, sommer, svømning og kajak – HURRA! Jeg håber, alle I andre svømmeglade (og svømmegale!) også har nydt det max!

Årets sjoveste billede fra min hjemmebane taler vist for sig selv: Der ER mange måder at bruge vores dejlige vand på. Svømning, roning, kajak, badning, surfing, sejlads for sejl, sejlads med motor, fragt af mennesker og ting og … ja, hvad er det lige, dem i hvide dragter bruger vandet til?

Har du gættet hvad de hvide dragter laver? Ellers se og hør med på disse meget håndholdte telefon-optagelser. Husk at skrue op for lyden og prøv at abstrahere fra baggrundsstøjen fra Kajakklubben Palos hyggelige klubhus:

God svømning derinde – vi ses derude i 2020!

Vandtemperatur-kort

DMIs nye farvelade-vandtemperaturkort har ikke været stimulerende for mit screendump-humør, så det har været endnu tyndere med vandtemperatur-snapshots end vanligt her på SwimOut.

Heldigvis er jeg blevet gjort opmærksom på, at de “gamle” kort stadig opdateres og offentliggøres. Om screendump-frekvensen her på SwimOut så igen bliver som i gamle dage, må tiden lissom vise …

TAK til Johnni, Lars og Patrick, både for at finde linkene og for at give sig tid til at sende mig info om hvor DMIs “gamle” vandtemperatur-kort stadig opdateres – YEY!

Vil du selv følge med, er der (mindst) to steder at kigge:

http://servlet.dmi.dk/vandstand/servlet/ImageServlet

http://www.vejr3.dk/wxvandtempdk.php

Har man tid, lyst og kompetencer til at omforme DMIs rådata til læsbare kort, har Christian gjort mig opmærksom på, at i starten af 2020 bliver DMIs “Oceanografiske observationsdata” tilgængelige for alle: https://www.dmi.dk/frie-data/

God svømning derude!

DMIs vandtemperatur-målinger 2019

Siden april 2012 har jeg, med svingende regelmæssighed, screendumpet DMIs vandtemperatur-kort og delt dem her på SwimOut.dk. Det har jeg gjort, fordi jeg godt kan lide at følge med i, hvordan de danske vandtemperaturer har artet sig tidligere – og dengang kunne jeg ikke finde oversigter andre steder.

Med DMIs ny hjemmeside (Til lykke med ikke-særlig-brugbar-farvelade-kort, DMI!), ser vandtemperaturoversigterne noget anderledes ud. Jeg kan stadig screendumpe, men nu er der farver i stedet for tal.

Jeg kan ikke blive enig med mig selv om, om det giver mening at blive ved med at holde SwimOuts vandtemperatur-oversigter opdaterede.

Første forsøg er et enkelt screendump fra februar 2019:

Screendump fra DMI

Klik på billedet viser billedet så stort, at detaljerne (næsten) kan læses på en pc-skærm, men et billede bliver jo aldrig større end den skærm, det ses på.

Det er ikke muligt at kommentere her, men jeg vil meget gerne høre jeres mening på SwimOuts facebook- side: https://www.facebook.com/SwimOut.dk/

Bæredygtige havtasker?

I 2014 var mit liv fyldt med havtasker. SwimOuts webshop gik godt og jeg var egentlig glad for af at kunne give danske svømmere mulighed for at være synlige derude, men jeg var altså ikke stolt af at sælge plastik-dimser produceret i Kina.

Et par år trøstede jeg mig med, at sikkerhed har en pris, men jo mere, der blev snakket om mikroplast, jo mindre blev min lyst til at deltage i det globale plastiksvineri. Et par svømmeture i plastikhelvede i Akaba-bugten gjorde bestemt ikke min modvilje mindre.

I 2015 snakkede jeg med en svømmeven om produktion af havtasker i eget design. Jeg drømte om havtasker med verdens bedste vandtætte lukkemekanisme: Gooper Hermetics magnet-lukning, men dengang var deres verdenspatent stadig pending og deres OEM-pris alt for høj. Uanset hvor smart en lukning, vi kunne opfinde, skulle den lissom også stadig sidde på en havtaske i plastik, for jeg havde hverken kompetencer eller mod nok til at forsøge at udvikle synlige, sikre OG miljømæssigt bæredygtige havtasker.

Jeg glæder mig til, jeg en dag kan købe en bæredygtig havtaske. Et ekstra plus vil selvfølgelig være, hvis den bæredygtige havtaske er udstyret med en genbrugelig magnetlukning (eller bare en vandtæt lukning, der er mindst lige så smart og mindst lige så bæredygtig som Goopers), men det vigtigste er, at der hverken udledes plastikaffald/mikroplast under produktion, under brug eller når produktet er slidt op.

Hvis (når!) jeg en dag hører om hvor man kan købe bæredygtige havtasker, lover jeg at reklamere højt og lavt for dem!

Husk: Hvert eneste lille stykke plast, du samler op i vand eller på land for at smide det i en skralde- eller genbrugsspand, er et stykke plast, der ikke går i mikroplast-kredsløb i havet.

God svømning derude!

På offentlige baner

Når man bor i et koldt land og ikke kan undvære svømning halvdelen af året, er der ingen vej udenom svømmehalsbesøg. Den bedste indendørs svømmetræning får man på et svømmehold, der matcher de svømmekompetencer og -ambitioner, man har, men altså: Hold, der har vand på tidspunkter, der passer ind i arbejds- og familieliv, hænger ikke på træerne (eller på vandplanterne, om man vil).

Det er heldigvis muligt at finde offentlige baner at svømme på. Nogle steder. Udenfor normal arbejdstid er der ofte mange andre, der har fået samme ide og så er det let at blive irriteret på “alle de andre”. Irritation og arrigskab er spild af god energi, så nogle gange må man være kreativ. Selvom de svømmede baner ikke kan blive præcis som der stod i programmet i hovedet eller på papiret på kanten, kan det sagtens blive god træning alligevel!

Swimator har været i det kreative svømme-inde-hjørne i sit digitale blækhus:

11 Ways To Enjoy Swimming in a Crowded Lane

Jeg synes rigtig godt om 10 af Swimators 11 råd (synes virkelig IKKE om råd 8!), men praktiserer ikke dem alle. Fx. er jeg for doven til at svømme mange baner ben (råd 10), glemmer konsekvent at svømme med knyttede hænder (råd 5) og med én arm (råd 2) og har stadig til gode at afprøve “svømning med bold” på en offentlig bane (råd 11). Måske ændrer det sig. En dag.

Ad 3: Især folk, der svømmer “mormorbrystsvømning” og/eller ikke har svømmebriller på, kan blive både forskrækkede og forvirrede, hvis man svømmer under dem.

Ad 7: Kaldes også t-vending. Er særligt brugbar hvis den foransvømmende nægter at give plads til overhaling (fx. mænd, der hader at blive hønset)

Ad 8: Et virkelig dårligt råd. Især at man ikke skal være bange for at bumpe ind i andre. Hvis nogen øver triatlon-crowd-træning på en offentlig bane uden at sikre sig at dem, de bumper ind i, er med på legen, skifter jeg enten bane eller beder dem om at lade være. Uanset om det er mig eller andre de bumper ind i. For helt ærligt: Medmindre man har aftalt det, kan man da ikke tillade sig at mose ind i andre.

Det lækreste er selvfølgelig sådan en bassin-udsigt her:

…  men uanset hvordan bassinet ser ud når DU sætter af: God svømning derinde!

Strandet Ellen

2018 har leveret den længste og varmeste svømme-ude-sæson, jeg har oplevet i Danmark. Selvom jeg i år har svømmet cirka en tredjedel af, hvad jeg har svømmet derude de sidste mange år, er der ikke andet at sige om den danske svømme-ude-sæson 2018 end: TAK!

NU er det så blevet efterår og kun de allermest kulde-tolerante svømmer rundt derude endnu. Jeg er i hvert fald svømmet ind for længst.

I år har jeg tænkt mig at kajakke hele vinteren, og så må jeg jo hellere være beredt, hvis kajakken en dag skulle være så fræk at vende bunden i vejret. Når jeg en sjælden gang vinterbader, er det mest for hyggens og det gode selskabs skyld, men i år har jeg tænkt mig at vinterbade regelmæssigt. Mest for at undgå, at min krop bliver alt for forskrækket, hvis den i løbet af vinteren pludselig skal redde sig selv tilbage i en væltet kajak, men hvem ved, måske ender jeg med at kunne lide det? I dag var det så tid til vinterens første “mindst hver-14.-dag-dyp”, så jeg cyklede op til Charlottenlund Søbad og fik øje på disse to.

Selvom de to træ-konstruktioner, der ligger på stranden, ikke ser særligt sødygtige ud (men hvad forstår bønder sig på agurkesalat … ), så har de, på vaskeægte søfartsmaner, fået navn.

Den ene af de strandede formentlig-ikke-særligt-sødygtige træ-dimser har “nogen” så valgt at kalde Ellen. Det må man heldigvis fortolke præcis som man vil.

God svømning derinde!

PÅ vandet

Jeg svømmer stadig … men efter mange år i vandet, bevæger jeg mig nu også PÅ vandet.

En kajak er en kajak, ikke sandt? Det troede jeg i hvert fald, men der findes mange slags. At Kajakklubben Palo primært har tur-kajakker opdagede jeg først efter, jeg var meldt ind og frejdigt mødte op på Palos begynderhold 2018 den første weekend i maj.

Jeg blev hurtigt klogere, for en tur-kajak er dejligt let at bære, men den er sværere at holde balancen i end en havkajak. Heldigvis var Øresund i maj varmere end nogensinde, for våde, det blev vi. Mange gange. Både fordi vi mistede balancen og skvattede i, men også fordi man som kajakroer skal lære at komme tilbage i kajakken, hvis man selv eller en ro-makker skvatter i og skal både kunne svømme med en kajak og tømme en kajak for vand. Det var en våd omgang!!

Jeg er desværre ikke noget kajak-naturtalent, men øvelse gør mester og Palo er en fantastisk kajakklub – så jeg arbejder hårdt på at blive helt fortrolig med kajakkeriet.

Der var desværre ingen svømmere i sigte i går, da jeg kajakkede med mit GoPro på panden – men her er billeder af min hjemmebane hvor amatør-fotografen var PÅ vandet i stedet for i.

God svømning derude!!

PS: Jeg mener selvfølgelig underVANDSskov og om det virkelig ER edderfulge må andre vurdere. Skarverne er meget lettere at kende, for de forstår på smukkeste vis at stå med udbredte vinger og ligne en blanding mellem batman og flagermus …

Skanderborg Sø, Mossø og Tåning Å

Skanderborg er en fantastisk by, som jeg (Benjamin) selv er vokset op i. Jeg er nok desværre en af dem, som ikke svømmer tit nok i åbent vand, på trods af at jeg er skribent på min egen svømmeside (Rygcrawl.dk).

Men når man bor ved siden af så prægtig en sø, så inviterer det altså bare til at tage nogle ture i den. En af de ture jeg har taget oftest er faktisk en kombination af Skanderborg sø og Mossø i form af en å-forbindelse kaldet Tåning å.

Det er den jeg rigtig gerne vil anbefale andre, som har lyst og mod på en anderledes sø/å-tur end det de måske er vant til. Det er en helt fantastisk svømmetur på lige knap 3 km, som generelt set er meget kendt for kanoture.

Først lidt om, hvordan du kommer til og fra, og op og ned:

Opstigning/nedstigning ved Skanderborg sø eller Mossø:

Skanderborg sø siden:

Jeg kan anbefale at køre til en shelterplads i første knæk på ruten. Hvis man kører til nedenstående adresse kan man køre bilen ned af en grusvej og holde på en fin Shelterplads:

Horndrupvej 16
8660 Skanderborg

Når du kommer til adressen befinder du dig i et gårdareal. Her kører du bare videre ned af den vej der hedder Horndrupvej og fortsætter af grusvejen (den munder ud i grus efter små 20 meter). Jeg har tegnet ruten ind på et kort, for at gøre det så nemt så muligt. Det skulle dog gerne give nogenlunde sig selv.

Mossø siden:

I forhold til opstigning/nedstigning ved Mossø så er der en oplagt mulighed ved en unavngiven grusvej på Vroldvej. Vejen kommer ind til højre når du kører i Vest/Sydgående retning (væk fra motorvejen og Aarhus) lige efter Vædebrovej. Du kører her bag om en gård og lander et super sted at gå i uden siv.

På nedenstående billede ser du den vej du skal dreje ind af (den ser lidt privat ud, men de er vand til at folk/offentligheden kommer der). Jeg har også tegnet en ca. “destination” på stedet du med fordel kan gå i.

Om svømmeturen og Tåning Å

Åen er meget overdækket, så der trænger ikke det store sol igennem, hvis du ellers er til lidt sol på ryggen normalt. Det skal man lige have in mente, hvis man vælger turen.

Hvis man har mod på en hård tur så bør man tage en fra Skanderborg sø udløbet. Strømmet går nemlig fra Mossø til Skanderborg. Det skal dog siges, at strømmen er relativ mild, så en tur den anden vej burde ikke være et problem. Det på trod af at afstrømingsoplandet i Mossø faktisk er imponerende 124 kvm.

Et godt pejlemærke er, at du, når du svømmer fra Skanderborg sø siden svømmer under fuldbro med ca. 200 meter tilbage (der kan man lige give den det sidste gas).

Jeg er generelt ikke den store langdistance svømme og turen på lidt under 3 km blev gennemført første gang mod strømmen. Så har du en vis erfaring burde turen ikke være et problem.

Jeg har desværre af en eller anden årsag ingen billeder på hverken telefon eller computer af Tåning Å, men hvis man lige skal forstå den stemning det kan skabe at svømme en tur igennem, så se det her kajakbillede:

kajak

 Jeg synes dette billeder fortæller hele historien omkring, hvorfor jeg syntes den tur er så fantastisk. Uden at skulle lyde helt euforisk, så tror jeg da også det er en meget god grund til, at jeg ikke kun svømmer i haller og chlorvand eller sidder dagen lang bag en computerskærm.

Afslutningsvist skal det siges at Skanderborg sø for få år siden (2013-2014) havde en smule problemer med vandkvaliteten i søen. Ikke noget farligt, men knap så lækkert. Det burde dog gerne være et overstået kapitel.

Brunt fedt

Fedt varmer, det ved enhver, men fedt er ikke bare fedt. En krop med højt indhold af brunt fedt er både sundere og mere kuldetolerant end en krop kapslet ind i hvidt fedt.

Jeg har ikke forstand på de kemiske/fysiologiske forklaringer, men det har noget at gøre med hormonet irisin, som også har positiv effekt på mange andre ting.

Helt kort om brunt fedt:

  • Irisin/brunt fedt-produktion øges ved motion og afkøling
  • Brunt fedt hjælper kroppen med at holde varmen
  • Brunt fedt er GODT for helbredet

Nogle undersøgelser viser, at 10-15 minutters afkøling sætter lige så meget gang i brunt-fedt-produktionen som en times motion. Motion og afkøling på én gang må jo så være at slå to fluer med et smæk!

Hvor koldt vand skal være for at man kan tale om egentlig afkøling, ved jeg ikke, men at lære krop og hjerne at acceptere afkøling kræver tilvænning og man skal jo starte et sted. Vil man bruge afkøling til at opbygge mere brunt fedt, er LIGE NU et godt tidspunkt at smide våddragten. Er du kuldskær, så start med at smide våddragten efter din svømme-med-tur og svøm et par minutter uden. Udvid gradvist din svømme-uden-tid og bliv ved med at svømme uden, når vandet om heldigvis laaang tid begynder at blive køligere.

Internettet er fyldt med (mere eller mindre videnskabelig) viden om brunt fedt. Her er link til et par søgninger:

På dansk: Brunt fedt
På engelsk: Brown fat

Fedt gør sig ikke så godt på billeder, så her er et billede fra 2013, hvor Emilie og jeg svømmede over Agersøsund uden våddragter. Selvom vandet ikke var koldt, mon der så ikke alligevel var gang i lidt brunt fedt-lagring undervejs? 

God svømning derude – uden!!