Jeg bliver tit spurgt om, hvordan man omregner en bassin-tid til en udendørstid. En gang for alle: Det kan man ikke. Der er så mange faktorer blandet ind i det regnskab, at det er umuligt at regne ud:
– Strøm
– Vind
– Luft- og vandtemperatur
– Svømmestil
– Kropsposition i vandet
– Navigationsevner
– Våddragt eller ej
– Våddragtens kvalitet og pasform
– Om man ligger forrest eller “på ben”
– Hvor tryg / utryg man er ved at svømme i det fri
– Erfaring med at svømme udendørs
– Kondition (steady state-tempo, samt hvor længe det kan opretholdes)
– Mental evne til at fastholde høj frekvens / fast rytme over lange stræk
– Hvor præcist den udendørs strækning er målt op
– Sikkert noget mere
Flere af punkterne lapper over, men kort sagt, så er det ikke bare svært, men umuligt at lave en teoretisk omregning fra indendørs til udendørs svømmetider. Man kan ikke engang regne med, at fordi man svømmer hurtigere end sin makker indendørs, så gør man det nok også udendørs. Ved udendørs events svømmer jeg fx. ofte hurtigere end nogle (især unge) svømmere, der indendørs svømmer både halve og hele minutter hurtigere end jeg på både 4, 8 og 1500 meter.
Jo lettere ruten er, jo bedre overensstemmelse er der mellem bassintider og ow-tider. Christiansborg Rundt er, fra et navigationssynspunkt, ret let, og da ruten heller ikke er så lang som så mange andre åbent-vand-ruter (kun 2000 m), kan man måske lidt lettere gætte sig til en tid på Christiansborg Rundt, end man kan på øvrige ow-events.
Så nu prøver jeg alligevel at regne indendørs tider om til udendørs. Selvom man ikke kan. Husk lige, at det kan man faktisk ikke 😉
Omregningerne forudsætter, naturligvis, at man ikke lader sig distrahere af brandmænd, forfalder til småsnak med tilskuerne eller de øvrige deltagere undervejs, farer vild på ruten eller nyder udsigten for meget. Kort sagt, at man holder hovedet i vandet og tonser derudaf, som om man var i gang med sit livs indendørs 1500 meter, som i dagens anledning så lige er forlænget med 500 meter. Så kan man muligvis, men også kun muligvis, holde en gennemsnitsfart pr 100 meter, der ligger 3-5-7 sekunder over ens indendørs 1500 m pacetider (= samlet tid på 1500 m divideret med 15). Dvs. 1500 meter-tid gange 1.33 + 60-140 sekunder. Det er den optimistiske regnemodel.
Er man urutineret udendørs kan man i stedet vælge den pessimistiske model og gange sin samlede tid på en indendørs 1500-meter med 1.5 og derved få en slags grov-estimat for, hvad man kan måske kan svømme de 2 km rundt om Christiansborg på. De fleste ender nok et sted imellem de to måder at regne på.
De totalt uofficielle og meget omtrentlige regnemetoder er jeg kommet frem til ved at regne på mine egne samt to af Danmarks absolut bedste udendørs-svømmeres tider:
På en indendørs 1500 meter kan jeg holde ca. 1.20 / 1.22 på hhv. kort og langbane (samlet hhv. 19.55 og 20.33). Christiansborg Rundt svømmer jeg som regel på 28-29 minutter, dvs. 1.24-1.27 pr 100 meter (i våddragt). Lige bortset fra 2010, hvor jeg var totalt i topform og samtidig temmelig heldigt kunne ligge på ben af en gruppe unge elitesvømmere, og derfor med en sluttid på 27.09 holdt under 1.22 pr 100 meter … men det sker nok ikke igen.
Kigger jeg lidt ud over min egen næsetip, kunne Danmarks bedste, kvindelige åbent-vand-svømmer, Mathilde Riis Sørensen fra West Swim, i 2010 svømme rundt om Christiansborg på 24 minutter, dvs. 1.12 pr 100 meter (i våddragt). Samme år svømmede hun 1500 fri på hhv. kort- og langbane på 16.38 / 17.06, hvilket kan omregnes til pacetider på henholdsvis 1.06 og 1.08 pr 100 meter.
På herresiden vandt Nicklas Luplau, også fra West Swim, Christiansborg Rundt 2010 med 22.38 (1.08 pr 100 m). Samme år svømmede han 15.40 / 16.14 på hhv. kort og langbane, dvs. han holdt 1.03 / 1.05 pr 100 m.
Ved Amager Open Water 2010 svømmede både Mathilde og Nicklas 5 km på godt 1 time (uden våddragt), hvilket giver dem en gennemsnitshastighed lige under 1.13 pr 100 m.
Mathilde og Nicklas kan altså holde en gennemsnitshastighed på Christiansborg Rundt (med våddragt), der ligger 3-4 sekunder pr 100 meter fra deres indendørs 1500-meter pacetider (uden våddragt). Ved Amager Open Water kan de på 5 km uden våddragt holde et tempo, der ligger hhv. 5 og 7 sekunder fra deres indendørs pacetider.
Og hvad kan DU så bruge det til? Ikke ret meget i grunden. For Mathilde og Nicklas er begge utroligt rutinerede udendørs, og de er både mere udholdende og mere vedholdende end de fleste. De har svømmet både Christiansborg Rundt og 5 km på Amager adskillige gange, og er altså både fortrolige med de omtalte ruter samt med at svømme udendørs i det hele taget.
Så – medmindre du svømmer med en gps, der holder dig informeret om din hastighed, kræver det erfaring at vide, hvor hurtigt lige præcis du kan svømme en mere eller mindre specifik udendørs strækning. Der findes ingen hurtig omregningsfaktor fra indendørs til udendørs, desværre. Der er ikke andet for end at komme i gang og få noget erfaring …