Brandmands-kit

Angsten for brandmænd er ofte værre end sammenstødet med en. Forskrækkelsen, især hvis man rammes uventet i ansigtet, kan mangedoble smerteoplevelsen, så: Ro på, det gør ondt, men det er ufarligt og det går over.

Er du vidne til andres brandmands-kollisioner: Trøst og omsorg er gode førstehjælps-værktøjer. Når det værste er overstået: Igangsæt afledningsmanøvrer/flyt fokus til noget andet. Er det rigtig slemt, kan 2.-bølge-førstehjælp være at spise en is eller drikke en kop kaffe/hvadvedjeg med den ramte eller på anden måde hjælpe med at få tiden til at gå, til det værste er ovre.  

Har du aldrig ramt en brandmand, men er meget bange for dem, så prøv at røre ved en med oversiden af en finger eller el lille stykke håndryg. Det gør lidt ondt, men det går over!

Smerte-niveau-mæssigt svarer kontakt med brandmænd i danske farvande til at brænde sig på en brændenælde, dvs det gør mindre ondt at ramme en brandmand, end at blive stukket af en hveps. Synes jeg, altså, andre har måske andre oplevelser.

Brandmands-kontakt kan forværres af nældefeber og/eller andre allergiske reaktioner. Søg læge, hvis du får det meget dårligt efter kontakt med en brandmand.

Brandmands-kit bestående af engangsskrabere, eddike, vandrondeller og lokalbedøvende cremeEt brandmands-kit er godt at have med, hvis der er brandmænds-udsigt. Et brandmands-kit består primært af engangsskraber eller andet, der kan skrabe tentakler af hud. Kreditkort, enden af et havtaskebælte, neglene og andre stive, lige ting kan også bruges. Skrab roligt, imod hårene, uanset hvad du skraber med.

Evt:
– Barbercreme
– Eddike og vat-rondeller
– Lokalbedøvende creme

Alt, der skærmer mod brandmands-tentakler, kan bruges som brandmandsforsvar: Neopren, badetøj, nylon-strømper, (plast-)handsker, sokker, dykkermasker – find selv på mere.

Brandmands-reaktioner kan forebygges ved at smøre fedt/vaseline eller “magiske cremer”på huden. Undgå vaseline omkring øjnene, da svømmebriller ikke kan slutte tæt på hud dækket af fedt. Der sælges forskellige cremer, der smøres på huden for at hæmme hudens reaktion på brandmands-kontakt, dem har jeg ingen erfaring med.

Hvem, hvor og hvornår?
I saltvand omkring Danmark kan man især møde brandmænd i juli og august ved kyster med fralandsvind. På grund af det lave saltindhold i Østersøen er der ingen brandmænd omkring Bornholm.

Der er lidt latens-tid på fralandsvinds-brandmænd, så de første par dage med fralandsvind kan være perfekte, brandmandsfri svømmedage i stille vand, mens det kan tage et par dage med pålandsvind at få brandmændene til at forsvinde igen. Strømforhold, geografiske forhold, vandtemperaturer, tid på dagen og hvordan vinteren har været, har dog også indflydelse på, hvor brandmænd opholder sig. Det er derfor ret svært at spå om hvor og hvor mange brandmænd, der vil være et bestemt sted på et givent tidspunkt.

En grimmert af en brandmands-gople i grønt vandI danske farvande består gople-populationen primært af vandmænd og orange-gule brandmænd. Man kan også møde ufarlige, blå gopler, især i Vesterhavet og Limfjorden. Efter særligt kølige vintre kan man møde dræbergopler, der trods deres drabelige navn er ufarlige for mennesker.

Svømmer du mere eksotiske steder i verden, så tjek farvandet for risiko for at møde farlige gople-agtige ting, fx. den portugisiske orlogsmand, og hvad man skal gøre, hvis man skulle få nærkontakt med en.

Brandmands-kontakt-rekationer
Hudkontakt med brandmænd i de danske farvande kan give smerter/svien/irritation og rødt udslæt, der aftager og er væk i løbet af nogle timer. Smerternes styrke og længde afhænger af, hvor mange tentakler og hvor stort hud-område, de havde kontakt med, hvor på kroppen, de ramte og hvordan immunforsvaret reagerer på det giftstof, der giver den brændende fornemmelse. Det gør mere ondt i ansigtet end på hænder og fødder, til gengæld går det hurtigere over i ansigtet.

Brandmands-kit
Er du blevet brændt af en brandmand, sidder der næsten altid tentakelrester på huden bagefter, som kan brænde et stykke tid, hvis de ikke bliver fjernet. Mens du er i vandet eller så snart du kommer op af vandet og huden stadig er våd af saltvand: Skrab det forbrændte område med engangs-skraber, kreditkort, enden af bæltespændet på din havtaske eller andre ting, der kan skrabe tentakler væk uden at skrabe hul på huden (jeg bruger neglene, da brandmænd ikke brænder på håndfladen/indersiden af hånden).

Skrab roligt, men fast og imod hårretningen. Tør eller skyl det, du skraber med, af mellem hvert skrab, så du ikke bare flytter tentakelrester rundt på huden. Vil du ikke barbere våd, ubeskyttet hud, så put barberskum på og skrab.

Lad være med at tørre eller gnide det forbrændte område med hånden eller et håndklæde, da du så risikerer at flytte tentakelrester, der stadig kan brænde, rundt på huden. Lad huden tørre selv eller dup den tør.

Lille brandmandskit: Skraber, vat og eddike
Lille brandmands-kit

Der er delte meninger om hvorvidt eddike neutraliserer tentakel-gift eller ej. Hvis du tror på dem, der siger, det virker, så brug det. Hvis ikke, så lad være.

Det er mange år siden, jeg har puttet eddike på mine egne brandmands-angreb, men jeg har det nogle gange med alligevel, da det kan have en god placebo-effekt på svømmemakkere, der er oppe i det røde felt af forskrækkelse. Om eddike virkelig neutraliserer den gift, der er i tentaklerne, vil jeg lade stå hen i det uvisse, men hvis du tror på eddike-effekten: Dup eddike på det forbrændte område, efter eventuelle tentakelrester er skrabet væk.

Varmt vand
Jeg synes, varmt vand hjælper. Om det er mentalt eller fysisk betinget, ved jeg ikke, men det letter lissom at få varmt vand på de steder, der er forbrændt. Så varmt, man kan holde ud, uden at blive skoldet. Vent dog med at putte ferskvand på huden til tentakelresterne er fjernet.

Bliver det ved med at svide, så du ikke kan holde det ud: Dup huden tør og smør lokalbedøvende salve på (købes på apoteket). Og prøv så at tænke på noget andet. Jo mindre du tænker på det, jo mindre slemt er det.

Mere om brandmænd … 
Brandmænd, der er ved deres fulde fem, svømmer som regel mod strømmen, med tentaklerne nedad, evt. skråt nedad, hvis de har fart på, så man kan være heldig at røre ved en brandmand uden at brænde sig. Jeg fik engang givet en grimmert af en brandmand en forskrækkelse: Den lå en halv meter under overfladen på ret lavt vand og jeg ramte den ovenpå toppen med hånden. Jeg så den et splitsekund før, jeg ramte den, og selvom min svømmemakker skreg BRANDMAND! nåede jeg ikke at stoppe bevægelsen. Min hånd ramte ovenpå brandmanden, der fik sig et ordenligt skub. Dens omkreds var større end min hånd, ovenpå føltes den lidt fastere end en vandmand og jeg brændte mig ikke.

I solskin og stille vejr ligger brandmænd næsten altid mindst end en halv meter under vandoverfladen.

Brandmænd ligger tit tættere på overfladen i gråvejr, uroligt vand, kraftigt blæsevejr, solnedgangsvand, vand, der er blevet rodet meget rundt i, eller hvis der er rigtig mange af dem. Ved Christiansborg Rundt 2009 var der rodet så meget rundt i vandet, at der lå brandmænd og tentakelrester i overfladen, især under de mørke broer. Jeg svømmede ind i “noget” under en bro og blev brændt ret meget i ansigtet.

Man bliver selvfølgelig forskrækket, når man svømmer ind i noget, der brænder – uanset om det er en hel brandmand eller nogle “tabte” tentakler, men jeg synes, det gør mindre ondt, så længe jeg ligger i vandet. Det svider først rigtigt, når jeg kommer op af vandet. Men så er det altså heller ikke værre, det værste er ovre efter en halv time. Er du meget forbrændt, kan det gøre ondt i flere timer, men det er næsten altid væk næste morgen.

Læs mere om at svømme med brandmænd.

Dansk Folkehjælp har lavet en lille video om, hvordan de mener, man håndterer et brandmands-angreb, de tror ikke på eddike.

Den 19. juli 2013 satte Henrik Carlsen et GoPro-kamera fast på en pagaj og filmede brandmænd ved Charlottenlund Fort. Et stygt syn for os, der lå i vandet, men sådan set et smukt syn oppefra!

Opdateret 1. juli 2019

7 kommentarer

  1. Svømning i Allanterhavet  – Portuguese Man of War
    En lille advarsel til dem der drager mod Atlanterhavet i ferien. Var en tur på Tenerife i påske og ramte en Portuguese Man of War. Dette er ikke en brandmand – men et gobbelligende dyr som er ekstremt farligt. Flyder i overflader med en gasfyldt ballon på ryggen (ligner en portugisk sømandshat – deraf navnet !) og har meget lange og giftige tentakler.
    Svømmer du ind i den skal du øjeblikkelige søge ud af vandet – du kan blive ramt af voldsomme kramper. Smerter vil være tiltagende så selvom det føles slemt bliver det værre. Din hud vil hæve og du vil opleve betydelig smerte. Svare lidt til at der er flammer på din hud !
    Det skal IKKE benandles med Eddike – gør det værre – men kræver Atropin !
    Ved det mindste ubehag skal du søge hospital. Giften er i styrke svarende til 2/3 af en Cobraslange.

    Jeg var selv noget overrasket over hvor voldsomt det var. Blev indlagt men fejlbehandlet da hospitalet ikke havde den fornødne erfaring fra Porguuise Man of War.
    Mener selv at min gode kondition var medvirkende til at begrænse skaden – blev udskrevet efter et døgn og proppet med piller mod alt muligt (smerter, allergi, blodtryk, penicilin ect).

    Specielt er det grund til at være på vagt i Allanterhavet. De flyder OVENOPÅ vandet og er efter sigende meget sjældne og først for nyligt set omkring Gran C og Tenerife.
     
    Efter den oplevelse er danske brandmænd den rene fornøjelse.
     
     

     
     

     

     

  2. He he, Jeg har en sjov historie fra min tur i Sydafrika, hvor jeg havde kørt rundt i landet, næsten en uge i Krügerpark, for så at stikke næsen ned mod Durban. Da jeg så havet kørte jeg direkte ned til den første strand, skiftede til badebukser i bilen, og løb direkte ud i de store bølger. Her begyndte jeg at få nogle lange elastikagtige tråde på mig og det begyndte at svide, så jeg gik ind på stranden, kun for at se at ALLE andre bare lå/stod og gloede på mig, mens de rystede på hovederne og pegede på de skilte der stod langs vandet med advarselstrekant :-), og livrederen var allerede på vej ned mod mig med Skraber, eddike og vat 🙂 Han kaldte det en Blue Portuguese, og sagde at jeg var heldig. Det tog nogle timer i "helvede" og så var jeg ok. 

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SwimOut.dk bruger cookies for at give dig bedre oplevelser på hjemmesiden. Mere information

SwimOut.dk bruger cookies for at give dig en bedre oplevelse på hjemmesiden. Klik "Accepter" på banneret herunder, hvis du synes, det er OK. Accepterer du ikke cookies, vil der være ting på SwimOut.k, der måske ikke bliver vist rigtigt eller slet ikke bliver vist.

Luk vindue