Se udvalg af svømmebriller her
Svømmebriller er et must, både når du svømmer udendørs og indendørs. Et must, fordi du med svømmebriller på kan se under vandet, og du får ikke vand i øjnene. Det helt afgørende for et par svømmebriller er, at de sluttet tæt til uden at klemme eller gnave. Prøv dig frem. Det der passer den ene, passer ikke nødvendigvis den anden.
Størrelse
Store triathlon-svømmebriller eller små pool-svømmebriller? Store svømmebriller giver bedre udsyn og beskytter ansigtet bedre mod brandmænd (mere om brandmænd), men små pool-briller kan være lidt lettere at få til at slutte ordentligt til. Jeg har slidt mine barnebadedragter indendøre, så de første mange år ude, sværgede jeg til pool-svømmebriller, også når jeg svømmede ude.
Pasform
Uanset hvad du bedst kan lide, er det vigtigt, at dine svømmebriller sidder godt og slutter helt tæt, så du ikke får vand ind, når du svømmer. Det bedste er selvfølgelig at prøve svømmebrillerne i vand, før du beslutter dig. Kender du ikke nogen, der har nogle svømmebriller du kan prøve, er det næstbedste at prøve dem i butikken. Sæt brillerne op omkring øjnene, træk snoren bag om dit hoved og mærk godt efter, om brillerne sidder helt tæt til huden, hele vejen rundt. Kig efter svømmebriller, der kan reguleres over næsen, da det kan betyde meget for pasformen. Prøv brillerne med de andre “næse-størrelser” også og mærk efter igen. Er du det mindste i tvivl, så køb dem ikke.
Glassenes farve
Hvilken farve glas, der er bedst, afhænger af de lysforhold, du svømmer under. I stærk sol er det smart med farvede glas, gerne med spejl til at reflektere solens stråler. Indendørs og udendørs i gråvejr ser man bedst med klare glas. Gennem svømmebriller med polaroid-glas ser man skarpere under vandet.
Se et større udvalg af svømmebriller her.
Bag duggede briller
De fleste nye svømmebriller er antidug-behandlede. Det virker som regel fint de første 10-20 gange, du bruger svømmebrillerne, men så er det slut med det. Jo mindre du rører ved brillerne indeni glassene, jo længere holder antidugbehandlingen. Så ikke noget med at gnide, så længe der er lidt antidugbehandling på indersiden! Der findes sikkert lige så mange råd om dugfri briller, som der findes svømmere. Her er nogle af dem:
- Gnid glassene med spyt før du starter
- Vask brillerne med opvaskemiddel, shampoo eller flydende håndsæbe hver gang, du har brugt dem. Husk at skylle dem igen, men lad dem lufttørre.
- Dryp svømmebrillerne indvendigt med antidugbehandlingsmiddel (kan købes i sportsforretninger, der sælger svømmeudstyr – vær forsigtig, det kan svide meget og længe, hvis du får det i øjnene)
- Flere råd her (på engelsk)
Konkurrencer
Eksperimenter ALDRIG med nye svømmebriller ved konkurrencer. Prøv dem et par gange til træning først, så du er sikker på, at de sidder godt og er justeret korrekt. Selvom det er det 27. par, du køber af det samme mærke og du ved, at antidugbehandlingen er fantastisk i starten, så har producenten måske pludselig ændret på pasformen eller justeret længden på elastikkerne.
Både elastikker og næserem mørner efterhånden, så hav altid et par ekstra svømmebriller med til stævner. Hvis du har et par svømmebriller med farvede spejlglas til solskin og et par med klare glas til gråvejr, så tag begge par med, bare for en sikkerheds skyld. Der findes ikke noget mere stressende end svømmebriller, der svigter eller ikke vil sidde ordentligt ti sekunder før starten går – og det er meget, meget bedre at svømme i klare glas i solskin eller med mørke glas i gråvejr end at svømme uden briller hele vejen!
Svømmebriller med styrke
Bruger du briller, kan du købe svømmebriller med styrke. Udvalget af svømmebriller med styrke er ikke så stort, men det er en rigtig god ide at kunne se ordentligt, når man svømmer udendørs – man skulle jo nødig ende i Sverige, hvis man er på vej til Skovshoved. Kan du ikke finde svømmebriller med styrke, der passer dig, kan du måske få en optiker til at specialfremstille glas til et par almindelige svømmebriller, der passer dig godt. Det bliver nok lidt dyrt, så pas godt på dem.
Redigeret 7. december 2016
Efter at have gennemført sidste års Christiansborg Rundt med monster-duggede briller fra ca. 500 meter, har jeg testet en del af forslagene fra den amerikanske hjemmeside som du har linket til, og fundet at ideen med at lægge svømmebrillerne i en plastikboks med babyshampoo blandet med vand, har gjort tricket. Jeg kan nu snildt svømme i Øresund i lang tid uden nogen som helst form for dug. Det giver en helt anden oplevelse når alt står kniv skarpt – både over og under vand!
Et andet råd: Lad være med at spytte/gnide på dine tribriller, hvis du svømmer ved strand/havn, før du er HELT sikker på at der ikke er små sandkorn med i gnidningen… Resultatet er stensikkert – en masse små ridser i glasset, der gør det hele lidt mere tåget 🙁
Tak for tip om svømmebriller udendørs. Men hvor kan jeg købe dem på nettet eller forretning. Jeg bor i Tisvilde – er der nogen der kan hjælpe?
vh
viv
Prøv at spørge i Facebook-gruppen “Svømmemakker i det fri”.
Svøm godt!
SwimOut/Ellen