Det må have været tordenvejret og regn i lårtykke stråler, der vækkede mig natten til den 10. august 2013, for udenfor var det stadig mørkt. Ikke det slatne, gråsorte mørke, der sænker sig over oplyste byer, på Holmsland klit bliver det rigtig mørkt. Bulderragende mørkt.
Men morgen blev det, og i gråt lys og silende regn begyndte svømmere, kajakførere og andet godtfolk at dukke op i Nr Lyngvig havn. Og så, mens kolde fingre fumlede med badehætter og lynlåse, holdt det op med at regne. Blæsten gav ikke op lige så let som regnen, den kom fra syd-syd-vest og kunne på vestjysk formentlig opfattes som en let til frisk vind. For en kjøvenhawner som mig lignede det nærmest kuling. Udsigt til sidevind på den gode måde holdt heldigvis al bekymring i ro, værre var blæsten for kajakførerne, mere om det senere.
Der blev uddelt instrukser om ikke at svømme videre alene, hvis kajakken måtte udgå og så blev der pakket gps’er i havtaskerne. Ringkøbing Svømmeklub tager svømmesikkerhed alvorligt, så alle deltagere har sin egen følgekajak og sin egen havtaske med en sporbar gps i. Det betyder, at ingen svømmer alene ude på fjorden og at arrangøren hele tiden ved, hvor hver enkelt svømmer befinder sig. Fra land holdes der øje med, at svømmerne bevæger sig i den rigtige retning, og skulle en gps miste kontakten med land, ligger motorbåde klar til at sejle til præcis det sted, gps’en sidst gav signal.
Vi forlod Nr Lyngvig havn i ret fredeligt vand, men enten blæste det op eller også svømmede vi fri af læ fra kysten. I hvert fald var der masser af bølgesjov derude, for bølger skråt bagfra giver en fornemmelse af at blive skubbet fremad. Prisen er, at man bliver trukket lidt tilbage i bølgedalene, men det føltes som om medvinden gav god fart. Sjovt var det i hvert fald!
At svømme med en følgekajak er en meget, meget dejlig måde at svømme i naturen på. Kajakføreren kan både ses og se meget mere end svømmeren, så med følgekajak er navigation fra Nr Lyngvig til Ringkøbing Havn nærmest piece of cake for svømmeren.
At holde en kajak på ret kurs i svømmetempo er en udfordring, selv i stille vand, og halvstærk sidevind gør ikke den udfordring mindre. Selvom min kajakfører David Garcias gps viser en (næsten) lige så snorlige rute i 2013 som ved vores havblik-tur i 2012, måtte David i år slo-mo-padle med snuden vendt lidt mod syd for at holde kursen. Sådan var lejf bare den dag!
Med følgekajak fristes man lidt til at holde lange, hyggelige pauser. Jeg gætter nu, at pauserne i år var kortere end pauserne i 2012, hvor fjorden var stille og blank. Mon ikke der i 2013 var var en kajakfører eller to, der hellere ville hurtigt i land end ligge derude og gynge? Man behøver ikke være født søstærk for at holde af at kajakke, så ja, det blæste og der blev ofret lidt til vejrguderne over en kajakræling her og der, når bølger og søsyge slog sig sammen om at forsøge at slå en kajakfører ud af kurs.
Alle 18 deltagere på den lange (ca. 8 km) og 7 deltagere på den korte (2.5 km) kom sikkert i havn i aftagende vind og en smule solskin. Trods blæst og regn klarede alle kajakførere heldigvis strabadserne. Nogen synes måske, det er sejt at svømme over Ringkøbing fjord, men den 10. august 2013 var kajakførerne faktisk de sejeste. Samtidig håber, håber, håber jeg, Ringkøbing Svømmeklub holder fast i Ringkøbing Open Waters kajakfølgebåds-model!
Ved Ringkøbing OW er målet at gennemføre, og der uddeles ikke præmier til de hurtigste. Til gengæld var der fine, keramiske medaljer til alle, der gennemførte, fin og hyggelig velkomst i havnen, varmt bad samt mad og drikke efter stroppeturen.
Jørgen Klejs Hansen (tv) har, som den eneste, deltaget og gennemført turen over Ringkøbing fjord alle de 3 gange, Ringkøbing Svømmeklub har arrangeret det. Sådan, Jørgen!!
Ringkøbing OW kunne ikke gennemføres uden hjælp fra Ringkøbing Ro- og kajakklub, så STOR TAK til alle kajakførere for at slo-mo-padle med over fjorden.
Det eneste tilbage at sige er: Tag til Ringkøbing i 2014 og svøm med over fjorden. Det er sjovt, udfordrende, hyggeligt og spændende. Med i købet får du chancen for at opleve Holmsland Klits forblæste, særprægede, rå og meget, meget smukke natur. Det’ ikk’ så ringe endda!!
1 kommentar
Der er lukket for kommentarer.