Vand bevæger sig, når vind skubber eller tyngdekraft trækker i det (og sikkert en hel masse andre fysiske forklaringer). Strøm er vandbevægelser i vandområder og det er godt strømmen er der, stillestående vand er sjældent lækkert at svømme i!
Strøm kan skubbe eller trække i en svømmer. Strøm kræver kræfter at svømme mod, men svømmer du med strømmen, kan du få uanede kræfter, nærmest flyve af sted og nå frem til mål længe før planlagt. Strøm er en stor udfordring derude, så det er godt at være forberedt.
Strømmen følger ofte kysten, så de fleste svømmeture langs en kyst foregår enten i med- eller modstrøm. Svømmer du en frem-og-tilbage-tur er det rarest at svømme ud i modstrøm og hjem i medstrøm. Er det geografisk umuligt at svømme ud i mod- og hjem i medstrøm så husk, at hjemturen bliver hårdere og kommer til at tage længere tid end udturen. Husk også, at strømretning kan skifte, mens du svømmer, så nogle dage svømmer du måske både ud og hjem i modstrøm.
Svømmer du fra et sted til et andet, så læs strømprognoserne (mere om prognoser længere nede) før du beslutter, hvor start og mål skal være. Det er altid bedst (og sjovest!) at vælge den retning, hvor der er udsigt til at svømme i medstrøm.
Hvordan ser man strømretningen?
Der er en vis, men ikke fuldstændig sammenhæng mellem vind- og strømretning. Den retning bølgerne kommer fra, giver ofte en eller anden form for modstrøm, men man kan godt opleve at svømme i modvind og medstrøm – og omvendt. Eller i sidevind og enten mod- eller medstrøm. Er der kun let eller ingen vind, kan det være svært at se fra kysten, hvilken vej strømmen går, men i vand, der bevæger sig i en bestemt retning, er der sikkert strøm.
Vand-vegetationen kan give et praj om, hvilken vej strømmen går: Peger vandplanter i din svømmeretning, har du medstrøm, peger de imod din svømmeretning, har du modstrøm.
Føles svømning let og ubesværet, svømmer du sikkert i medstrøm. Føles det tungt og langsomt og besværligt, har du nok modstrøm.
Er der ingen vegetation eller kan du ikke se den, er det let at mærke mod- og medstrøm, hvis du svømmer uden våddragt. I våddragt er det letteste nogle gange at kigge på uret: Svømmer du som du plejer, men det tager lang tid, svømmer du nok i modstrøm – går det overraskende hurtigt og let, svømmer du sikkert i medstrøm.
Forbered dig!
Det bedste sted at strøm-forberede en svømmetur er at læse prognoserne på Forsvarets Center for Operativ Oceanografi (FCOO, klik på billedet for at komme til siden). Prognoserne er til sejlads, men også gode til planlægning af svømmeture. Øverst på siden kan du vælge det område, du vil se prognoser for, længere nede kan du vælge forskellige parametre og tidspunkter. Vælg parametre som strøm, vindretning og vindhastighed.
Det var blandt andet prognoser fra FCOO, der afgjorde, at min tur omkring Anholt blev svømmet med uret. Det var også FCOO-prognoser, jeg forsøgte at overtale medsvømmere til at svømme Rungsted Havn-Sletten Havn for nylig, i stedet for Sletten Havn-Rungsted Havn, som de havde planlagt. De lod sig ikke overbevise at FCOOs strømprognoser, så vi svømmede ud fra Sletten Havn i solid modstrøm. Vi havde ikke svømmet ret mange af de 7-8 kilometer, før de fortrød. Men da VAR vi jo på vej, så det blev en tur på mindst en halv time mere, end den ville have taget i medstrøm. Nogle ting lærer man på den hårde måde …
Revlehuller
Selvom strømmen især i Lillebælt, Storebælt og Øresund kan være solid og meget hård at svømme imod, er strømmen i de fleste danske farvande mere besværlig end egentlig farlig for svømmere. Især langs den jyske vestkyst kan der dog være revlehuller (aka hestehuller), det er værd at lære at håndtere FØR man bliver revet med af en strøm.
Detaljerne kan du læse og høre om på Trygfondens side om revlehuller (klik på billedet). Det korte af det lange er, at bliver du grebet af en stærk strøm fra et revlehul, så lad være med at kæmpe imod den. Hold dig så vidt muligt i overfladen og lad dig trække med, til strømmen aftager. Når du ikke længere trækkes med af strømmen, så svøm langs kysten og svøm ind et stykke fra det sted, du blev trukket udad af strømmen.
Læs mere:
Forsvarets Center for Operativ Oceanografi
1 kommentar