Carsten Jørgensens beretning om og billeder fra hans 2000-meter ved Amager Open Water 2011 – godt gået, Carsten, og tak for din beretning! Carsten går ind for sikker svømning og har en svømmetorpedo til træningsbrug. Hans torpedo er købt i en tysk internetbutik, og er af samme type som danske kystlivreddere bruger til redning.
Carsten skriver:
I 2010 deltog jeg i mit første open water arrangement til Christiansborg Rundt. Normalt er jeg ikke et konkurrencemenneske, men jeg var meget utilfreds med min sluttid på 39:05 og besluttede kort tid efter, at det ville jeg gøre bedre i 2011. Vinteren gik med masser af teknik og udholdenhedstræning og første test i år var Roskilde Viking Svøm i slutningen af juni. Her blev tiden 43:11 hvilket var en forbedring på 11 sekunder pr 100 meter i forhold til Christiansborg Rundt. Henover sommeren har jeg svømmet med USG og fået rigtig mange open water kilometer i armene. Amager Open Water var tænkt som test her kort tid før Christiansborg Rundt. Og det gik over al forventning. Der var 2 heats, og jeg startede i det andet. Jeg lagde hårdt ud, men var i stand til at holde hele vejen hjem. Tiden vender jeg tilbage til.
Amager Open Water 2011 svømmes på tre distancer, 2.000, 5.000 og 10.000 meter. Heraf danner de to længste distancer også rammen for DM. Ved de olympiske lege næste år i London er 10 km open water svømning med på det officielle program for første gang, men jeg er ikke klar over, om Danmark har nogle potentielle deltagere. Modsat de officielle FINA regler er det tilladt for deltagerne på 5.000 og 10.000 meter at svømme med våddragt. Sidste år blev DM i 10 km afholdt i forbindelse med Christiansborg Rundt, og jeg tænker at den lave gennemførelsesprocent skyldtes vandtemperaturen på 16 grader. I år til AOW er vandtemperaturen også 16 grader, hvilket nok er lige lovligt friskt til at svømme 10.000 meter. Deltagerne på 5.000 og 10.000 er startet samtidig og kan frit vælge, om de svømmer de 5.000 eller 10.000 meter. Alle skal dog op efter 5.000 til en mellemtid og vistnok også et kort check af om alt er ok. Godt at se, at sikkerheden er i højsædet. Før starten på 2.000 meter, når jeg lige at se hurtigste mandlige deltager runde de 5.000 meter i en tid godt 5 minutter under en time. Puha, det er hurtigt. Hvis jeg hørte rigtigt blev Nicklas Luplau hhv. Mathilde Riis Sørensen danske mestre på 10.000 meter. Tiderne fik jeg ikke fat i.
Amager Open Water i 2000 meters klassen bliver afholdt med start fra stranden. Det er første gang jeg prøver denne starttype, og jeg står lidt og forsøger at vurdere, hvor det vil være strategisk bedst at stille sig. Jeg vælger en position mod højre, da første bøje ligger i den retning. Banen er en trekantsbane, som skal gennemsvømmes en gang. Efter en hurtig nedtælling skydes løbet i gang. Deltagerne kaster sig i vandet, og ret hurtigt kommer der spredning på feltet. Den første del af ruten går fra Jollerampen og til Kilometerbroen. Der er pæn modstrøm, og da jeg vender ved bøjen, føler jeg mig allerede godt træt, men lige før mig vender to andre deltager. De svømmer marginalt hurtigere end mig, men jeg hænger på så godt jeg kan i deres slipstrøm. Anden del af ruten er således fra Kilometerbroen til Lagunebroen, hvor der ligger en bøje omkring 50 meter efter Lagunebroen. På denne strækning er der virkelig god medstrøm, og det booster motivationen, da jeg overhale flere fra det forrige heat. På omkring 1.200 meter har jeg altså indhentet 10 minutter til svømmere i forrige heat. Jeg må dog opgive at følge med de 2 andre, som jeg har ligget på ”ben” af. Da jeg vender ved sidste bøje, kan jeg mærke mælkesyren i armene. Og så er der ovenikøbet stærk modstrøm de sidste ca. 500 meter til mål. Jeg graver dybt og finder nye svømmekræfter frem, som jeg ikke vidste fandtes. Kort før mål henter jeg flere fra første heat, og jeg begynder at tro på en god tid. Vi er to som kommer op af vandet samtidig, men jeg får løbet de 2-3 meter hen til målstregen hurtigst, mens jeg tænker, at jeg vil have så god en placering som overhovedet muligt.
Min hustru er med som tilskuer og fotograf, men da jeg har annonceret en forventet sluttid på ca. 35 minutter, får hun ikke taget nogle billeder af slutspurten. Tiden ender nemlig på 30:12. Nu gælder det bare om at give den fuld skrue til Christiansborg Rundt næste weekend.
Svøm sikkert derude.
Carsten Jørgensen