Svømmepige-historie

Iført badehætte, badedragt og svinefedt klarede Jenny Kammersgaard i august 1937 mere end 29 timer i vandet, da hun svømmede over Kattegat. Året efter svømmede hun i mere end 40 timer for at nå den tyske kyst.

Det er i sig selv respektindgydende, men hvordan Jenny Kammersgaard, der svømmede længe før våddragter og svømmebriller blev allemands-eje, kunne svømme-træne udendørs året rundt i Danmark, går langt over min forstand. Ingen havde svømmet over Kattegat eller til Tyskland før, ingen troede det var muligt. I en tid, hvor det var allemands-viden, at kvinder ikke egner sig til fysiske strabadser, gjorde Jenny Kammersgaard det alligevel. Respekt!

I 1930’erne var Jenny Kammersgaard ikke alene om at skrive både svømme-, sports- og kvindehistorie, sammen med Lille henrivende Inge og Ragnhild Hveger var Jenny Kammersgaard en blandt Danmarks 3 første svømmestjerner.

svommepigerne-der-forforte-danmarkHeldigvis har journalist og forfatter Tommy Heisz researchet og skrevet om 1930’ernes danske svømmepiger. Den første, e-bogen Bølgebryder, handler om Jenny Kammersgaards bedrifter, men i Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930’erne fortæller han levende om de tre første kvindelige danske svømmestjerner: Ragnhild Hveger, Inge Sørensen og Jenny Kammersgaard. Tre forskellige svømmepige-historier, der på hver sin måde bidrog til at forandre danskernes kvindesyn.

I går (14. januar 2016) havde jeg fornøjelsen af at høre Tommy Heisz snakke om bogen om tre fantastiske danske svømmepiger. Er du bare det mindste svømme- eller historie-interesseret, er der ikke andet at sige end: Læs!!

Eksterne links til læsning om 1930’ernes danske svømmepiger:

Om Jenny Kammersgaard på Kvinfo.dk

Om Ragnhild Hveger på Kvinfo.dk

Om Inge Sørensen på Kvinfo.dk

– E-bogen Bølgebryder 

Bogen Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930’erne

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.