Det er den 11. maj, dagene er blevet lysere, men selvom sæsonen blev indviet for mere end en uge siden, er vandet stadig for koldt for de fleste. Men forberede sig. Og glæde sig, lige så det kribler i hele kroppen – det kan man!
Forårs-klargøring for en havsvømmer:
1. Find udstyret frem
Har våddragt, sokker, briller, havtaske, neopren- og badehætter, navigationsudstyr og hvad du ellers har, overlevet vinteren eller er der noget, der skal repareres, kasseres eller fornys? Fold våddragten ud og tjek den for rifter og huller. Neopren, der skal limes, skal være knastørt og tørre et døgns tid bagefter, så du kan lige så godt få det gjort i en fart, i stedet for at vente til sæsonen ER i gang.
2. HVORNÅR HVORNÅR HVORNÅR?
Følg med i vand og luft-temperatur, f.eks. på www.DMI.dk, www.seatemperature.org eller www.yr.no
3. Tjek hjemmebanen
Hvad er der sket på din hjemmebane siden i sommer? Nye badebroer, moler, havnemundinger, kloakarbejde arbejde på havbunden, svømmeklubber eller noget andet spændende? Sker der noget i løbet af sommeren 2015, der kan få indflydelse på dine svømmeture? Større projekter skal kommunen kende til, så spørg hos din kommune eller kig på kommunens hjemmeside og følg med i den lokale presse.
4. Gør svømmemakkerne klar
Der kan ske meget hen over en vinter, så hvis I ikke har haft kontakt henover vinteren, så få fat i svømmemakkerne fra sidste år og få forventningsafstemt årets svømme-ambitioner. Hvornår og hvor meget, vil I gerne svømme, og hvordan kan det passe sammen?
5. Årets højdepunkter og mål
Hvis du ikke har brugt vinteren på at planlægge din svømmesommer, er NU et godt tidspunkt at kigge de mangfoldige tilbud på udendørs svømmeoplevelser efter i sømmene. Dansk Svømmeunion har spændende arrangementer i hele landet: www.OpenWater.dk
6. Træn navigationsmusklerne
De første år, jeg svømmede ude, ventede jeg til vandet var varmt nok til at svømme lange ture og blev derfor ret træt i “navigationsmusklerne” i nakke og ryg de første gange. Siden 2012 har jeg været i før vandet blev varmt nok til lange ture, så jeg har kunnet træne mine navigationsmuskler mere skånsomt op derude. Venter du på varmere vande og/eller svømmer du kun lange ture ude, så træn dine navigationsmuskler inde, før du svømmer ud: Kig fremad i svømmehallen, 1-2-5 gange på hver bane, så mange baner du orker.
7. Førstegangssvømmer derude?
Vent på lunere vand. Midten af juni er sikkert et godt start-tidspunkt, men både vind, vand og vejr kan være lunefuldt.
I vindstille solskinsvejr er det dejligt at svømme i de danske søer i maj, men den slags dage har der været for få af i år. NU kommer der forhåbentlig snart noget lun forårsvejr!
På grund af vind og vejr (og lidt fordi jeg gerne vil svømme en god 1500 fri ved Danske Open Masters på langbane den 13. juni) har jeg stadig kun været i havet en enkelt gang. Det var til gengæld en fest, så her er et billede fra Svøm ud-dagen i Charlottenlund den 3. maj 2015.
Mere om svømmetemperaturer:
– Vandtemperatur 16. april 2012